fbpx
  • Megjelenés:

Mi lesz veled, Újpest? A szurkolók szerint a belga tulaj tönkretette a nagy múltú focicsapatot

Hét meccsen nyeretlenek, a kiesés szélén az NB I-ben a lila-fehérek. A drukkerek elküldenék a tulajdonost.

Teljes a káosz az újpesti labdarúgóklubnál, amióta a belga Roderick Duchatelet (48) tulajdonába került a klub. A lila-fehérek elmúlt éveit a drukkerekkel és az anyaegyesülettel (UTE) való viaskodás mellett az eredménytelenség és a kilátástalanság jellemezte, a csapatot idén is a kiesés réme fenyegeti, írásunk megszületésekor mindössze 10. volt az NB I-ben.

A Kisvárda elleni keddi mecccsel (1-1) már hét bajnoki óta nyeretlenek a lilák. A szurkolók a belga tulajdonost teszik felelőssé, akinek a távozását követelik.

„Így ki fogunk esni. Eladhatná már a tulaj a klubot”, „Ti vakok vagytok ott fent az irodákban?! Meddig akarjátok még alázni ezt a klubot?”

– ilyen és ehhez hasonló kommentekben bővelkednek a szurkolói oldalak.

Duchatelet 2011 őszén vásárolta meg az Újpestet, s bár azt hangoztatta, a hetvenes évek sikerkorszakát akarja visszahozni, a nagy múltú klub ettől egyre távolodik. Érkezése óta a gárda egyetlen alkalommal végzett dobogón (2018), s két Magyar Kupa-sikert tud felmutatni (2014, 2018), miközben többször az élvonalbeli búcsúhoz is közel került. A szimpatizánsok szemében akkor vált igazán közellenséggé az üzletember, amikor 2017-ben lecserélte az egyesület címerét.

A rajongók csalódottsága a nézőszámokban is visszaköszön: 2011-ben még csaknem négyezren jártak ki a mérkőzésekre, az előző szezonban már kétezren sem, miután a szervezett szurkolói csoportok bojkottot hirdettek. Jelenleg kompromisszumos megoldásként egyébként a régi és az új, „vécédeszkának” csúfolt címer is ott van a mezeken – de a tábor hajthatatlan.

A lilák gyengélkedését a klub legendái is aggódva figyelik.

Az Újpest nem lehet a tabella végén. Ha nincs eredmény, érthető, hogy a közönség is egyre kevésbé kíváncsi a csapatra. Azt hiszem, ez elsősorban nem az edzőn múlik, de sajnos már nincsenek Göröcs Jánosaink

– mondta lapunknak az Újpest olimpiai bajnok fociikonja, Dunai Antal (77), aki több helyi kötődésű játékost szeretne látni az együttesben.

Az egyesület játékospolitikáját bírálta a lila-fehérekkel szimpatizáló műsorvezető, Havas Henrik (71) is.

Kiábrándult vagyok, másrészt realista, ott van a csapat, ahol jelen helyzetben lennie kell. Anyagilag, erkölcsileg szétesett az Újpest, katasztrófa az egész. Utolsó épkézláb labdarúgónk a már Spanyolországban szereplő Enisz Bardi volt, azóta nem érkezett normális igazolás

– véli Havas.

Az elmúlt években középszerű légiósok váltották egymást a Megyeri úton, miközben a magyar válogatottba elvétve ad futballistát az együttes.

Mindig újpesti szurkoló leszek, de ez már nem az a klub, amelyet megszerettem. A magyar labdarúgás az életem első negyven évének legnagyobb szenvedélye volt, de ami ma zajlik a futballban és Újpesten, az már egyáltalán nem érdekel

– fogalmazott a Újpest-drukker korábbi híradós, Bárdos András (56).

Ganxsta Zolee (54) is csalódott.

Ahogy a legtöbb újpesti szurkolónak, nekem sem tetszik a tulajdonos tevékenysége, az, hogy a címerünket megalázta, ami helyett kaptunk egy vécédeszkát. Nem fölemelte, letaszította a klubot, de reménykedem, hogy a bent maradás azért összejön

– mondta a rapper.