fbpx
  • Megjelenés:

Roderick Duchâtelet ellopta az Újpesti Torna Egylet címerét

Az Újpest 1885 Futball Korlátolt Felelősségű Társaság belga tulajdonosa, Roderick Duchâtelet ismét bebizonyította, hogy a magyar törvények felett állónak hiszi magát.

Amióta Magyarországra érkezett, úgy viselkedik, mintha nem Magyarországon, hanem Belga Kongóban lennénk, valamikor a gyarmatosítás idején.

Duchâtelet jogszerűtlenül a szurkolók által csak „WC deszkának” nevezett címerre cserélte le a csapat hagyományos címerét. A szurkolók tiltakozására határozottan kijelentette, hogy

„Nincs visszaút, a címer megváltozott, erről már nincs mit beszélni tovább.”

Keményen beszólt az új címer ellen tüntetőknek:

Akik most itt tüntetnek, nem szurkolók. Ezek az emberek erőszakosak, ezzel a viselkedéssel sok szurkolót megfélemlítenek, távol tartva őket a stadiontól.

Roderick Duchatelet ha szükséges, képes kamerák előtt sírva segítségért könyörögni. Ez történt, amikor az Újpest FC. Kft.-t ellen elindult a felszámolási eljárás és fennállt annak a veszélye, hogy a klubot kizárják a bajnokságból. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere többedmagával benyújtott törvénymódosítása, valamint az anyaegyesület aktív közreműködésének köszönhetően az Újpest FC. az élvonalban maradhatott. Ne feledjük, a segítség nélkül csapatunk a BLASZ 4-be került volna, és ideális esetben hét! év kellett volna ahhoz, hogy újra az élvonalban játszhasson.

 

Duchâtelet megint bajban van. Az Újpest FC. a következő hét fordulóban a kiesés ellen fog küzdeni. Nemrég az U19-es csapathoz felvette edzőnek Véber Györgyöt és Szlezák Zoltánt. Most a nagycsapatnál is edzőt cserélt. Nem a rögtön eszünkbe ötlő megoldást, az első vonalat megjárt magyar edzőket, újpesti ikonokat választotta, hanem egy szerb edzőt hozott Újpestre, akivel nyilván folytatódhat az, ami eddig is ment. Nem az eredményes szereplés, hanem az üzleti szempont, a játékosok vásárlása, megfuttatása és értékesítése az elsődleges. Ehhez az első osztályban kell maradni, amihez sokat tehet hozzá az „erőszakos szurkolói csoportok” buzdítása. Hirtelen fontos lett az újpesti hagyományok tisztelete, megváltozott szurkolókkal szembeni hangnemben, érzelmekre ható üzenettel operál a belga:

 „… ebben a harcban szükség lesz RÁD is! … A klub tulajdonosa kifejtette, hogy készen áll azt a címert használni, amely a klub erejét, múltját, tradícióját és sikereit jelképezi. ... A Rád való tekintettel csapatunk ebben a rendhagyó mezben fog kifutni szombaton a pályára. … S emellett bízunk abban, hogy az UTE is képes lesz tenni az újpesti labdarúgásért, az egységért, a közös utánpótlásért, a klubért, a közös egységes címerért és nem utolsó sorban Érted, a 12. játékosért!”

Be is mutatta a „rendhagyó” mezt. A mez baloldalán, a szív fölötti részen ott maradt a „WC deszka”, ami azt jelzi, hogy Duchâtelet nem fog róla lemondani. Középre került az „egységet” jelképező címer, az UTE hagyományos, százéves múltra visszatekintő címere.


forrás: ujpestfc.hu

Csakhogy a szurkolók nem ezért a címerért küzdöttek évek óta! A csapat hagyományos címere, bár nagyon hasonlít rá, de nem azonos az UTE címerével. Azt a címert az Újpest FC. szabadon használhatja, az UTE címerét viszont nem! Ismét egy gátlástalan lépés annak tudatában, hogy az UTE nem fog ellenállni, mert csak a szurkolók nemtetszését vívná ki maga ellen. A „rendhagyó” mez az UTE címerrel úgyis csak a Honvéd elleni meccsen, vagy legfeljebb a bajnokság végéig marad a csapaton. Átverés az egész. Színjáték.

Az elmúlt hetekben szervezett támadás indult az UTE ügyvezető igazgatója, Őze István ellen. Vannak, akik úgy gondolják, hogy Őzénél alkalmasabbak a klub vezetésére. Azt, hogy kik ők, nem tudjuk, mert nem állnak ki a nyilvánosság elé, de érzékelhetően ott vannak a támadások mögött. Azzal az állítással, hogy nincsenek eredmények a csapatsportokban, a szurkolói csoportokat és a szurkolókat tolják előre, kihasználva az egyesület iránti feltétlen szeretetüket. Név nélkül antidemokratikus vezetésről, átláthatatlan gazdálkodásról írnak, feljelentéseket iratnak. Ezek egy részében már befejeződtek a vizsgálatok, amik nem igazolták a rágalmakat. Más ügyekben tart még a nyomozás, ami kideríti majd az igazságot.

Vannak, akik személyes sérelmeik miatt mentek neki Őzének. Van benne politika, Szabó Balázs jobbikos önkormányzati képviselő is ott mozog a háttérben. A szurkolói csoportokban kétségtelenül meglévő befolyásával a klubigazgató díszpolgári címének visszavonását követeli a Képviselő-testülettől. A klubigazgató hibáinak felsorolása mellett elfelejtik elmondani, hogy Őze az elmúlt harminc év második legeredményesebb olimpiai egyesületét hozta létre, aki megakadályozta az egyesület szétdarabolását, szétlopását. Amikor más nagyhírű egyesületek szétdarabolódtak és milliárdos adósságot halmoztak fel, akkor az UTE konszolidáltan, adósságmentesen, egységesen működött. És végül, de nem utolsó sorban, a díszpolgári cím odaítélésekor az UTE az olimpiai sportok tekintetében hazánk legeredményesebb egyesülete volt.

Duchâtelet is megszólalt.

Üzleti érdekei érvényesítését, az UTE utánpótlás megszerzésének lehetőségét látja Őze eltávolításában, aki a legfőbb gátja ennek a törekvésnek. Ez a szándék kiolvasható a közös utánpótlás nevelésre vonatkozó ajánlatából is.

Az UTE és az Újpest FC. Kft. között létrejött eredeti szerződés szerint az utánpótlás nevelés az egyesület feladata, amihez az Újpest FC. Kft. havonta kétmillió forinttal járul hozzá. Ezt Duchâtelet lealkudta havi ötszázezer forintra, később a csökkentett összeget sem volt hajlandó fizetni, majd egyoldalúan felrúgta az általa korábban kialkudott megállapodást. Az UTE tehetetlen volt, mert a szerződés betartását csak peres úton tudta volna kikényszeríteni, ami végső soron az Újpest FC. Kft. felszámolásához, az újpesti labdarúgás élvonalbeli szereplésének végéhez vezetett volna. Duchâtelet a TAO bevezetésekor létrehozta saját utánpótlás akadémiáját, és „szakmai alapon” támadni kezdte az UTE utánpótlás nevelését.

A részéről megfogalmazott szakmai kritika ugyan hiteltelen, mert az Újpest FC. a kiesés szélén áll, az utánpótlás bajnokságokban pedig az UTE akadémiája minden korosztályban megelőzi az Újpest FC. csapatait. A támadások valódi célja tehát az UTE utánpótlásának megszerzése, ezzel együtt a Szilágyi úti atlétikai stadionban, valamint a Cérna pályán állami támogatással létrehozott edzőpályák használati jogának megkaparintása. Amivel az Újpest 1885 Futball Kft. üzleti értéke jelentősen megnőne. Nem az UTE-val és a szurkolókkal való megbékélés a cél, hanem Duchâtelet a csapat rossz helyzetét kihasználva akar üzleti haszonhoz jutni. Más magyarázata nincs, hogy miért került az utánpótlás nevelés kérdése a szurkolók visszacsábítására írt üzenetbe.

Ennyit egységről, közös utánpótlás nevelésről, klubról és közös egységes címerről.

Amióta Duchâtelet megjelent Újpesten, az Újpesti Torna Egylet folyamatos nyomás alatt van. Duchâtelet mindig az egyesületre mutogat, mindenért őket hibáztatja. Legyen szó a stadion használati jogáról, pályafűtésről, a csapat rossz szerepléséről, utánpótlásról, bármiről. Ha az UTE a saját érdekeit védi, a futball csapat szurkolóival kerül szembe. Az egyesület vezetése ezért most sem tiltakozik - szerintem helyesen - az UTE címerének jogtalan használata ellen. Hallgatásuk azt jelenti, hogy számukra még ebben a helyzetben is fontosabb a békés viszonyok fenntartása, az újpesti futballcsapat első osztályban maradása, mint a sérelmek megtorlása.

Véleménycikk - Szerző: Nagy István