fbpx
  • Megjelenés:

Az őrület határát súroló terrorral készül Japán az olimpiára

Azzal, hogy a japán szervezőbizottság és a kormány csütörtökön véglegesen kitiltotta a nézőket a július 23-án kezdődő nyári olimpiáról, Japán talán a legalkalmatlanabb ország lett a világon, amely olimpiát rendezhet.

Az olimpiát és a magyar sikereket természetesen minden magyar ember nagyon várja, de a körülmények egészen abszurdak lesznek.

Hogy megértsük mindazt, ami történt, meg kell értenünk azt a közgondolkodást, amely jelen pillanatban Japánban az olimpia rendezését övezi. Vegyünk egy olyan embert - akár ennek a cikknek az írója is lehet az -, akit két alkalommal beoltottak a koronavírus elleni vakcinával, Astra Zenecával. Ennek az embernek van nemzetközi és uniós oltási igazolványa, antitest-igazolása, amely azt jelzi, hogy a szervezetében megfelelő számú antitest van. És abban a pillanatban, amikor ez az ember Japánba érkezik, pontosan ugyanolyan lesz, mint egy ott élő, be nem oltott ember. Mert Japánt nem érdekli, hogy az oda érkező sportoló, médiamunkás, fényképész kapott-e oltást, vagy sem.

Azért nem érdekli - és itt jön a számunkra értelmezhetetlen logika -, mert ha érdekelné, akkor szembemenne azokkal a japán állampolgárokkal, akik nincsenek még beoltva. Magyarul: nem hozhatja előnybe a beoltott külföldit a be nem oltott japánnal szemben, mert ez ott nem lehetséges.

Tudom, nehéz követni ezt az észjárást, de pontosan ez teszi talán a világ legalkalmatlanabb országává Japánt az olimpia megrendezésére. Mert mondhatták volna azt is, hogy legalább azok a japán emberek bemehetnek drukkolni, akik már kétszer megkapták az oltást. Mondhatták volna, hogy nem vetik elmebeteg vegzatúra alá azokat a külföldieket, akik dolgozni mennek oda és minden oltási igazolásuk stimmel. Nem mondták, mert sokkal inkább hajlottak egy újabb Covid-riadó megfújására, a japán nézők kitiltására, mint bármilyen észszerű intézkedésre.

Erős lesz, amit most leírok, de igaz: egy átlagos japán ember ma "leprásként" tekint minden odautazó külföldire.

Vírusterjesztőnek, vírusgazdának gondolja a világ többi részéből odaérkező (egyébként náluk sokkal védettebb) embereket. Ezért zárnak be a médiahotelek éttermei, ezért lesz az, hogy a reggelit egy dobozban pakolják oda a szállodaajtó elé. Ezért adták ki a felhívást: ha egy japán ember meglát az utcán egy külföldit, azt nyugodtan fotózza le, töltse fel a képet egy erre a célra megadott közösségi oldalra, hogy aztán a hatóság megvizsgálja, vajon a külföldi ember jogosan tartózkodott-e az utcán?

A házmestertempó most új értelmet nyer: mivel Japánba külföldi turista nem mehet be, ezért az előttünk álló időszakban kevés külföldi ember fordul meg ott. Azok, akik elmennek az olimpiára, a tartózkodásuk első 14 napjában nem szállhatnak tömegközlekedésre, nem sétálhatnak az utcán, nem mehetnek étterembe. Könnyű belátni: egy étterem előtt, egy pályaudvaron felbukkanó idegen fizimiska felettébb gyanús.

Ilyen körülmények között még soha nem rendeztek olimpiát. A versenyek többsége síri csendben zajlik majd, van ebben tapasztalatunk, amikor egy-egy focimeccsen halljuk az összes edzői utasítást, vagy a játékosok párbeszédét. Hát most ilyen olimpiára kell felkészülnünk. Mézesmadzagként még ott volt annak a lehetősége, hogy esetleg japán nézők bemenjenek szurkolni, de ez nem volt több hagymázas álmodozásnál. A nézők végleges kitiltása július 8-án eldőlt.

Az olimpia áthelyezésére már nincs idő, elhalasztása ellen szólt - a sportbeli kérdéseken túl - az a rengeteg pénz, amelyet a jogtulajdonos tévéállomások a NOB-nak kifizettek. Mindenki tudja: ha nincs olimpia, a pénz visszajár. Azt is tudjuk, hogy a NOB éves költségvetésének 70 százalékát ezek a bevételek biztosítják.Nem merülhet fel, hogy a Thomas Bach vezette NOB azt mondja, hogy nem rendezik meg az olimpiát. A japánok egy része a koronavírus-járvány miatt már kiszállt volna az egészből, de nem tehetik, mert hiába Tokió a rendező város, a japánok egyoldalúan nem mondhatják le a rendezést. Pontosabban igen, de ebben az esetben olyan iszonyatos mennyiségű pénzt kéne kártérítés formájában kifizetni, amibe még a japán gazdaság is belerokkanna. De az is tudható, hogy Japánban ősszel parlamenti választásokat tartanak.

Az ottani ellenzék abszolút olimpiaellenes, a kormánypárt nem az.

A most hatalmon lévők nem szívesen vesztenének ősszel: nekik tehát az a feladatuk, hogy megmutassák: így is meg lehet rendezni az olimpiát. 

Mert az igazi nehézségek még csak most következnek. Már láttuk, hogy a szerb evezőscsapat egyik tagja hogyan érkezett meg Japánba - úgy, hogy a tokiói reptéren pozitív lett a Covid-tesztje. Pedig ez az ember Belgrádban két negatív teszttel szállt fel a repülőre. Hiszen a jelenlegi szabályok szerint, ha nincs neki két negatív tesztje, akkor el sem indulhat Tokióba. Mi történt ezek után?

Az egész brigádot karanténba tették - azokat is, akik amúgy negatív tesztet produkáltak. Mindez bármelyik ország bármelyik sportcsapatával megtörténhet a közeli napokban a tokiói repülőtereken. 

Vannak olyanok, akik azt mondják: amíg július 23-án fel nem lobban az olimpiai láng, még a rendezés sem biztos. Ez hangzatos kijelentés, de sejthető: itt tényleg minden falon átmenve viszik keresztül azt, hogy az olimpiát ne kelljen törölni. Az Origo két újságírója is hetek óta tanulmányozza azt a sok száz oldalas szabálykönyvet, amely mindent tartalmaz. 22 napon át az életünk tilalomfák között zajlik majd, csak abban bízunk, hogy a köpéssel előállított PCR-tesztek valamennyiünk számára negatív eredményekkel zárulnak. Bízunk abban, hogy ott lehetünk a sporteseményeken, bízunk a magyar csapat sportolóinak legjobb eredményeiben, a magyar sikerekben.

Az Origo július 21-től a helyszínről tudósítja majd az olvasókat Japánból, minden nap, éjjel-nappal. Számunkra is ez az egész olyan ugrás lesz a sötétbe, amely még soha nem volt, és remélhetőleg nem is lesz.