fbpx
  • Megjelenés:

Amikor Trabanttal akartuk megállítani a Bayern München Mercedesét

46 év távlatából felfoghatatlan bravúrral jutott be a labdarúgó Bajnokcsapatok Európa-kupája elődöntőjébe az Újpesti Dózsa.

Az 1974 tavaszán a nyugatnémet Bayern München ellen lejátszott hazai mérkőzés örökre feledhetetlen marad. Bár az Újpest kiesett, mégis elmondhatja magáról: ők voltak azok, akik eleddig utoljára jártak ilyen magasságokban.

Ha mi nem voltunk versenyben tavasszal a nemzetközi kupában, az már kudarcnak minősült, ellentétben a mai helyzettel, amikor annak is örülünk, ha egy csapatunk még ősszel talpon van ott"

- mondta egyszer Nagy László, olimpiai aranyérmes labdarúgó, aki játékosként kilencszer volt bajnok az Újpesttel. 


Nagy László gólt szerez az Újpesti Dózsa - SL Benfica Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) mérkőzésen a Megyeri úti stadionban | Forrás: MTI/Kovács Gyula

Az Újpesti Dózsa (Nagy Lászlóval a soraiban) 1969 és 1975 között zsinórban hétszer lett bajnok. És ezen időszakban a nemzetközi színtéren sem hozott szégyent a magyar focira.

Egyike volt annak a három magyar csapatnak, amelyik a BEK-ben valaha bejutott a legjobb négy közé. A Vasas 1958-ban, a Győr 1965-ben, az Újpesti Dózsa pedig 1974-ben hajtotta végre ezt a bravúrt.

Ez utóbbi is már 46 éve történt.

Az 1973-74-es szezonban 31 labdarúgó-bajnokság volt Európában, ezek aranyérmesei nevezhettek a Bajnokcsapatok Európa-kupájába 1973 nyarán. A címvédő Ajax a legjobb 16 között csatlakozott a mezőnyhöz, a többi 30 oda-visszavágós párharcban juthatott oda. Az Újpestnek ez nem okozott különösebb nehézséget, mert az ír Waterfordot mindkét mérkőzésén legyőzte. Ám nem volt ez a kör mindenkinek sétagalopp, itt esett ki a Juventus, a Galatasaray, a francia bajnok Nantes és az osztrák aranyérmes Innsbruck. Míg az Európa-bajnok német válogatott gerincét adó, első BEK-győzelméért harcba induló Bayern München csak tizenegyes-rúgásokkal tudta búcsúztatni a sehol nem jegyzett svéd Atvidaberget.

A legjobb 8 közé jutásért már a Dózsára is egy nagyon komoly vetélytárs várt, az Eusebióval felálló Benfica. Lisszabonban 1-1-es döntetlen lett az első meccs eredménye. Az ünnepi hangulatban rendezett visszavágón, 1973. november 7-én (a fiatalabbak kedvéért: a Nagy Októberi Szocialista Forradalomra emlékeztek ekkor a szovjet megszállás alatt lévő országokban) a Belügyminisztérium csapata 2-0-ra győzött és bejutott a negyeddöntőbe.

Ott a keleti blokk egyik legjobb csapatát sodorta útjába a sors. Ahogy a Szovjetunióban a Dinamo Kijev, Jugoszláviában a Crvena Zvezda, úgy Csehszlovákiában akkor a Spartak Trnava volt a mesterségesen felpumpált csapat.