fbpx
  • Megjelenés:

Távozik Újpestről a gyűlölt belga tulajdonos – aláírták a szerződést, Duchatelet sok sikert kívánt

Magyar kézbe kerül a 20-szoros bajnok klubcsapat.

Kedden délután pont került egy 13 éves történet végére, hiszen a labdarúgó NB I-ben szereplő Újpest FC belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet eladta az egyesületet a MOL-nak. A klub közleménye szerint aláírták a hivatalos dokumentumokat, a tranzakció lezárása és a tényleges tulajdonosváltás azonban várhatóan csak nagyjából három hónap múlva, 2024 április végével történik meg.

A Nemzeti Sport értesülései szerint a jövőben Benczédi Balázs bankár vezetheti a klubot. Benczédi a Magyar Fejlesztési Bank és az MVM igazgatósági tagja, korábban többek közt a Gránit (korábban Diófa) Pénzügyi Alapkezelő vezérigazgatójaként tevékenykedett.

A MOL-csoportot Ratatics Péter, a MOL Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetője fogja képviselni az Újpest Football Clubban, aki a szerződés aláírását követően úgy fogalmazott, „Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. A labdarúgás csodája, hogy több millió embert képes megmozgatni. A MOL számára ez lehetőséget teremt a sport népszerűsítésében, az utánpótlás tudatos építésében és a közösség formálásában.

Hiszünk abban, hogy az erős versenyszellemünk, a tudatos és transzparens üzleti gondolkodásunk hosszútávon minden vállalkozásunkban eredményeket termelt és ezt ebben az esetben sem gondoljuk másképp. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit.” 

A távozó belga üzletember, Roderick Suchatelet pedig így búcsúzott: „Több mint 10 éven keresztül minden tőlem telhetőt megtettem az Újpest labdarúgóklubért, de itt az ideje, hogy új távlatok és célok felé lépjek tovább. Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő partnert, aki nem csak átveszi a klubot, de egyben új lehetőségeket biztosít és új sikerek kovácsa lehet az Újpest Football Club fényes jövője érdekében. Sok sikert kívánok neki és az egész Újpest családnak.”.

Roderick Duchatelet belga üzletember 2011 októberében vásárolta meg az Újpest labdarúgó egyesületét, az Újpest FC-t működtető cég 95 százalékos tulajdonrészét. Bemutatkozásakor azt a célt tűzte ki, hogy az Újpestet újra az 1970-es évekbeli sikerkorszak (1969 és 1979 között összesen 9 bajnoki címet nyert a csapat, hetet sorozatban) szintjére emeli. Ez azonban nem valósult meg, a klub azóta mindössze négy trófeát, három Magyar Kupát és egy szuperkupát nyert.  A belga tulajdonos alatt számos botrányos ügy árnyékolta be az egyesület életét (UEFA-büntetések, viszály az anyaegyesület UTE-vel, címervita) és a lila-fehérek szurkolói – érthetően – nagyon régóta várnak arra, hogy Duchatelet távozzon szeretett klubjuktól. Az üzletember már többször belengette, hogy értékesíti az NB I-ben játszó egyesületet, 2022-ben előszerződést is kötött, ám az üzlet eddig nem valósult meg. Most azonban úgy tűnik eljött a pillanat, és a szurkolók a keddi meccsen már ünnepelhetnek. 

A Nemzeti Sport úgy értesült, hogy a keddi,  Nebojsa Vignjevics vezetőedző kedden még ott lesz a kispadon a Debreceni VSC elleni bajnokin, de arra kevés esély mutatkozik, hogy a hétvégén is ő irányítsa a csapatot. A lap szerint Duchatelet érdekelt lesz abban, hogy a klub az élvonalban maradjon, ugyanis csak ebben az esetben kapja meg a most kialkudott vételárat.